Din punct de vedere institutional, regionalizarea se realizeaza prin reorganizarea serviciilor publice existente detinute de autoritatile locale. Aceasta se bazeaza pe trei elemente institutionale cheie:
Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI)
Compania Operatorului Regional (COR)
Contractul Delegatiei Managementului Serviciilor.
Delegarea management-ului serviciilor este nucleul organizatiei operationale si institutionale a managementului serviciilor regionale de apa si apa uzata si este infiintata pentru:
A asigura o relatie echilibrata intre autoritatile locale si operatorul regional.
A concentra proiectul pe pregatirea, finantarea si executare a planului de investitie, ca baza pentru consolidarea performantei serviciului public,
A canaliza aspectele cheie care conduc la un management de apa si apa uzata eficient, dinamic si durabil, in mod particular cu privire la:
Managementul bunurilor si sistemul rezervelor financiare,
Sistemul de rectificare a tarifelor,
Procesul de raportare si control,
Contractul de delegare stabileste drepturile si obligatiile pentru fiecare parte cu privire la dezvoltarea programului de investitie si atingerea urmatoarelor nivele de performanta ale serviciilor. COR este delegat sa conduca, sa exploateze, sa mentina, sa imbunatateasca, sa reinnoiasca si sa extinda, unde este cazul, toate activele publice desemnate in contract pe propriul risc in ceea ce priveste plata (tariful) facuta de clienti, subiect al si in conformitate cu previziunile contractului.
Regionalizarea necesita grupuri ale Autoritatii Locale localizate intr-o regiune specifica pentru a coordona activitatile de implementare a programelor de dezvoltare a serviciilor integrate care au drept scop atingerea obiectivele de performanta stabilite de POS, si sa continue cu reorganizarea teritoriala a serviciilor prin delegarea implementarii planurilor de dezvoltare regionala si managementul serviciilor catre COR.
Activele fixe raman in proprietate publica si trebuiesc luate inapoi de detinatorul public (unitatea administrativ teritoriala) la terminarea contractului. Contractul de delegare este un angajament pe termen lung, care depinde de perioada de timp a deprecierii investitiei realizata de COR. Politica tarifara are drept obiectiv recuperarea totala a costurilor, ea fiind stabilita de COR in conformitate cu reglementarile aplicabile stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Municipale Publice (ANRSC), sub controlul si acceptarea unitatii teritorial administrative,respectiv ADI. COR isi asuma riscurile financiare si comerciale.